En dag hos Acem :: om prosjektet

Acem

Sporveisgaten 37  (T. 23 11 87 00)

  • Medlemmer (verdensbasis): 50 000
  • Medlemmer (Norge): -
  • Medlemmer (menighet): -
  • Hjemmeside: www.acem.no

Se også:

Av Titti Ho, Ibrahim Jalal og Ciao-Ciao Chen (29. januar 2004)

En dag hos Acem

Det var en mørk og kald torsdag, og vi møttes utenfor Popin på Majorstua. Sakte men sikkert begynte vi å tusle nedover Bogstadveien uten egentlig å vite hvor vi gikk. Etter en kjapp sving til høyre ble vi møtt av en stor bygning med et skilt over; "Acem- meditasjon". Dette måtte være riktig sted. Vi åpnet hoveddøra og tittet forsiktig inn. Der ble vi møtt av instruktørene Bibbi Juell og Kristen Laake. På grunn av kurset (Graviditets-yoga) valgte Ibrahim å ikke delta, siden dette kunne skape ubehag hos de andre kvinnene.

Etter at Ibrahim hadde dratt, ble vi henvist til en liten garderobe der skoene skulle av, og komfortabelt tøy på. Vi fulgte de andre kvinnene og endte opp i et dempet lokale. Madrasser, tepper og puter lå klart, og alle kvinnene la seg ned. Instruktøren dempet lysene. Dype pusteøvelser ble gjennomført, og rommet fikk med en gang en rolig og behagelig stemning. Vi ble fort revet med, og endte opp med å gjøre øvelsene sammen med de andre kvinnene.

Etter halvannen times tid med pusteøvelser, tok timen omsider slutt. Madrassene, putene og teppene ble pakket sammen, og kvinnene tok farvel. Fire stoler ble dratt frem, to til oss og to til instruktørene. Vi satte oss ned, Titti tok opp en stemmeopptaker, og Ciao Ciao fant frem spørsmålene.

Hva er yoga, og hvordan definerer du dette livssynet?
K: - Sånn som vi praktiserer yoga, så er det ikke noe livssyn. Yoga er egentlig en filosofi der du både har kosthold, levesett, yogaøvelser, kroppslige øvelser, pusteøvelser og meditasjon. Jeg vil ikke si at yoga er en religion eller et livssyn, for vi har ikke noe forhold til Gud. Yoga er åpen for alle religioner, enten du er muslim, kristen, jøde eller buddhist. Vesten har hentet frem yogaens kroppsøvelser, pusteøvelser og impulsøvelser fra Østens yoga. For yoga stammer fra Østen. Men det vi i Acem, og mesteparten av vesten er mest opptatt av, er de puste- og kroppsøvelsene, det som har med asanas og gjøre. Asanas betyr kropp, og pranayama er pust. Vi har henta ut yogaens gode egenskaper for kroppen. Så her hos oss har vi ingenting med religion å gjøre.

Lokalet før timen startet.

Lokalet før timen startet.

Vi fikk også forklart at det finnes flere retninger innefor yoga (f. eks poweryoga og klassisk yoga). Hos Acem praktiseres det fordypelsesyoga, der dype pusteøvelser og langsomme kroppsøvelser utføres.

K: - Målet med yoga er å slappe av og å få en smidigere og sterkere kropp. Smidigere fordi det er treningsøvelser og sterkere fordi øvelsene krever en del muskulatur. Du bruker kroppen bedre. Du kan prøve å gjøre yoga først, og trene etterpå. Man får kontakt og bruker muskler på en annen måte slik at resultatet blir bedre. Man blir mer oppmerksom på kroppen, og blir derfor mer sensitiv ovenfor den.

Er det noen forskjell på yoga og søvn?
K: - Yoga er en mer effektiv hvile. Du blir mer opplagt av yoga, men mer slapp og sliten av en times søvn. Men man kan ikke erstatte nattesøvnen sin med yoga. Men en halvtimes yoga i stedet for en halvtimes søvn tror jeg kan være bedre.

"Hvordan preger yoga deres livsstil?
K: - Yoga preger egentlig ikke min livsstil. Man kan si man blir mer sensitiv på kroppen, og da kanskje får mindre behov for kaffe, røyk og alkohol. Men det er fordi jeg mediterer, ikke fordi jeg gjør yoga egentlig.

"Er det noen forskjell på yoga og meditasjon da?
K: - Meditasjon, da sitter du på en stol, lukker øynene og gjentar en lyd, en metodelyd i tankene dine. Alt foregår i tankene. Mens yoga er veksling mellom åpne og lukkede øyner, og du bruker kroppen. Hos Acem så skiller vi mellom meditasjon og yoga i hvert sitt kurs, mens andre velger å gjøre begge i samme kurs. Vi mener at man får best resultat når man gjør dem hver for seg. Acem er en meditasjonsteknikk med en bestemt meditasjonsform. Man jobber med sinnet og det virker på kroppen. Men med yoga så jobber man med kroppen og det virker på sinnet. Driver man begge deler, forsterker delene hverandre.

Ciao har lært seg noen pusteøvelser.

Ciao har lært seg noen pusteøvelser.

Er det noen tidspunkter man helst bør drive med yoga?
B: - I helgene gjør jeg yoga helst om morningen. Da er man stivest, det kjennes ikke så behagelig ut, men man har mest utbytte av det resten av dagen, syns jeg. Andre gjør det om kvelden og synes det er best. Men det er fordel å gjøre yoga når man ikke har spist på noen timer.
K: - Akurrat som i idrett, så er det rett og slett ubehagelig å gjøre yoga på full mage.

Hva er fordelene og ulempene ved å drive yoga?
B: - Jeg kjenner ingen ulemper. Om du gjør yoga riktig, så er det utrolig lite skader. All form for fysisk aktivitet har en risiko for skader. Men i yoga vil du aldri kunne skade deg dersom du er sensitiv mot kroppen og tar det rolig,.

Kan dere nevne noen konkrete fordeler ved å drive yoga?
B: - Du kan holde på til du blir hundre. Til du dør. Du får ingen belastningsskader i knær og hofter som du så ofte får av vanlig trim. Det koster ikke særlig med penger, trenger liten plass og gir mer energi slik at du bruker deg selv bedre. Du blir sterkere kanskje? Etter at jeg begynte med yoga følte jeg at jeg likte min egen kropp. Mange med spiseforstyrrelse har begynt med yoga, og har stor glede av å drive med det.
K: - Det er massevis av fordeler. Massevis av helseeffekter. Det å gjøre yoga jevnlig forebygger alt som har med sykosomatiske ting å gjøre. Det minker stress og er bra for kroppen. Alt det du har i deg skal ikke skyves bort, men skal få være i deg.

I de siste årene har yoga blitt veldig populært, hva tror dere kan være grunnen til det?
B: - Alle fordelene! Folk lever et ganske stressende liv. Jeg tror mange skjønner at det å ha pustepauser i hverdagen er ganske viktig for å leve et godt liv.
K: - Også virker det så godt! Du kommer inn døra og er veldig motivert.

Tror dere at yoga kan helbrede sykdommer?
K: - Det kan forebygge. Parallelt med trening, hvis du tenker deg de effektene trening kan ha.

Hva slags forhold har dere til kropp og sjel nå?
K: - Hvis en tenker ideologisk på det, så syns jeg ikke jeg har forandra meg. Men jeg synes jeg kjenner meg selv bedre. Men det er mest gjennom meditasjon, ikke så mye gjennom yoga. Jeg kjenner min egen kropp, jeg kjenner mine kroppslige reaksjoner bedre og jeg kjenner mine fysiske reaksjoner bedre. Jeg har lettere for å slappe av gjennom meditasjon.

B: - Jeg og Kirsten mediterer halvannen time hver dag, mens yoga gjør i hvert fall jeg når jeg er sammen med andre på kurs, eller skal lede et kurs. Noen ganger kan jeg gjøre mye yoga, mens andre perioder kan jeg la være. Men meditasjon gjør jeg minst to halvtimer hver dag.

Til venstre : Bibbi Juell - sosionom - meditert siden 1997 yogalærer siden 1986. Til høyre : Kirsten Laake - forsker i forskningsrådet - meditert siden 1985 og vært yogalærer siden 1990.

Til venstre: Bibbi Juell - sosionom - meditert siden 1997 yogalærer siden 1986.
Til høyre: Kirsten Laake - forsker i forskningsrådet - meditert siden 1985 og vært yogalærer siden 1990.

Men hvordan får du tid til dette hver dag?
B: - Nei, det er så god bruk av tid, at jeg kan ikke skjønne at andre kan la vær!
K: - Har du opplevd de effektene meditasjonen gir, er det ikke vanskelig å sette av tid til det.

Samarbeider dere med helsevesenet?
K: - Det har vært noe samarbeid med helsevesenet, men ikke gjennomgående. Hvis helsevesenet hadde vært interessert hadde vi gjerne samarbeidet. Men vi har hatt kreftpasienter innom, og bedrifter har samarbeidet med oss. Telenor f. eks, er med i et forskningsprosjekt sammen med oss.
B: - Mange har blitt anbefalt fra lege og psykoterapeut, men man må ikke droppe legen og tro man kan meditere.
K: - Man trenger ikke være syk for å kunne meditere. Men det er selvsagt ingen hindring å meditere dersom man er syk. De gravide blir også anbefalt å starte her. Mange tror dette kan hjelpe til å føde lettere, og at meditasjon og yoga kan være sunt for både moren og barnet.

Hva kreves det for å praktisere yoga?
K og B: - Motivasjon. Du kan også komme utenfra og bare gjøre det. Så lenge du bare er litt villig til å gjøre det, så funker det.

2004 © Oslo katedralskole
Teksten er utarbeidet i forbindelse med prosjektet Midt blant mange (februar 2004)